Összakapaszkodva

Kortánc

A Selinunte Kiadó Olvasópróba sorozata színházban már bemutatott színdarabokat ad közre. Most jelent meg a sorozat legújabb, hetedik kötete Kortánc címen. Ebben Fejes Endre-Tasnádi István, Kerékgyártó István, Székely Csaba, Pass Andrea és Gábor Sára darabjai olvashatók. Az alábbiakban a kötet előszavát közöljük.

Szűcs Mónika | 20. 04. 27.

Minden mögött ott a dráma árnyéka

Beszélgetés Dragomán Györggyel

Dragomán György (1973) első drámáját 2003-ban írta Nihil címmel. Ezt követte 2006-ban a Kalucsni, amelyet 2016-ban mutatott be a Kolozsvári Állami Színház, majd 2017-ben az Ódry Színpad. Most Nyíregyházán kerül színre Szikszai Rémusz rendezésében. A darab megjelent a Selinunte Kiadó drámaantológia sorozatának Menni vagy maradni? című kötetében. Ebből az alkalomból beszélgettünk Dragomán Györggyel az Írók Boltjában. Az alábbiakban részleteket közlünk a beszélgetés szerkesztett változatából.

Sándor L. István | 19. 03. 1.

„A hatalom megeszi a lelket"

Dragomán György: Kalucsni

Egy évtizeddel a megírása után került először színpadra Dragomán György darabja. Előbb a Kolozsvári Állami Magyar Színház mutatta be a művet 2016-ban (az ősbemutatót Visky András rendezte), majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen is eljátszották a darabot (a vizsgaelőadást Máté Gábor rendezte). Most a Móricz Zsigmond Színház is műsorára tűzte a darabot. A nyíregyházi bemutatót Szlkszai Rémusz rendezi.

Sándor L. István | 19. 03. 1.

Családtörténetek

Mai magyar drámák (Olvasópróba 5.)

Új drámakötet bemutatója lesz 2019. február 26-án kedden ötkor az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.). A könyvben Háy János, Tóth Krisztina, Tasnádi István, Pass Andrea és Hajdu Szabolcs darabjai jelennek meg. Ők a könyvbemutató beszélgetés résztvevői is.

Sándor L. István | 19. 02. 24.

Konformisták lázadása

Dömölky János-Csurka István: A kard (1977)

A televíziós rendezőként már ismert Dömölky János 1977-ben készítette első mozifilmjét. A kard forgatókönyvét Csurka István írta. Dölölky következő filmje, az 1978-as Amerikai cigaretta is Csurka-mű alapján készül. 1979-ben pedig Dömölky tévéjátékot rendezett a Ki lesz a bálanya? című Csurka-darabból. E három művet is bemutatja Sándor L. István: Repedések a rendszeren című könyve, amely a 70-es évek végének kultúrájáról és társadalmáról szól.

Sándor L. István | 18. 10. 28.

Aczél és Kádár

100 éve született Aczél György, a Kádár-kor meghatározó kultúrpoltikusa. Talán az egyetlen ember, akit személyes barátság is fűzte Kádár Jánoshoz (Aczél könyvet is tervezett róla írni).

Szűcs Mónika | 17. 09. 5.

„A háborút elvesztettük, a békét megnyertük"

A "Felszabadulás ünnepé"-nek retorikája

1982-ben Aczél Györgyre került a sor, hogy április 4. alkalmából tévé- és rádióbeszédben szóljon az ország népéhez. A „felszabadulás ünnepe" számított akkor a legnagyobb nemzeti ünnepnek. De nehéz dolga volt a szónoknak, ha világossá akarta tenni, hogy mit is ünnepel a magyar nép ezen a napon. Szükség volt hozzá csúsztatásokra és retorika ügyeskedésekre.

Sándor L. István | 17. 04. 4.

Időutazás a Kádár-korba

Sándor L. István: Repedések a rendszeren

Sándor L. István könyve – akárcsak ikertestvére, A Katona és kora. A kezdetek című kötet – időutazás a 70-es évek végének Magyarországára. Egy rég elmúlt, de sok szempontból máig velünk élő korszakba.

selinunte | 17. 03. 18.