Csokonai Színház

Vörös és fehér

Puccini: Turandot - Csokonai Színház, Debrecen

Puccini Turnadotja méltán állandó repertoárdarabja a világ nagy operaszínpadainak, a pesti Operaház is műsoron tartja a Kovalik-féle lassan évtizedes rendezésben. A nagy operaszerző utolsó darabjában (térben, időben és hangzáskoloritban egyaránt) soha nem látott távolságra kalandozik el saját verista gyökereitől, amikor Gozzi misztikus kínai meséjét választja témájául. A mű közben komoly kihívás a társulatnak és a rendezőnek is: olyan hangi képességeket és teljesítményt vár el a három nagy szerep előadójától (a címszerep, Kalaf, Liu), ami nehézségben csak a nagy Wagner-operákéhoz mérhető, ráadásul a kórus is állandó rezonőrként, afféle negyedik főszereplőként van jelen a maga monumentalitásában (a megszokott vegyeskarhoz gyakorta gyerekkórus társul).

Pap Gábor | 09. 09. 14.

Erről szól a színház is

Beszélgetés Trill Zsolttal

Trill Zsolt a beregszászi társulat alapító tagja volt. Útja azóta is összekapcsolódik a társulatot vezető Vidnyánszky Attila útjával. Őt követve szerződött Debrecenbe, ahol már több fontos szerepet is eljátszott. Két utóbbi előadásában (Oblom-off; Fodrásznő) kiemelkedő teljesítményt nyújt. Az előbbi a POSZT versenyprogramjában is szerepelt, megkapta a közönség díját, valamint Trill Zsolt elnyert a színészzsűri díját a legjobb férfialakításért. A színésszel Sándor L. István beszégetett.

Sándor L. István | 09. 06. 13.

Színpadi pompa

Borbély Szilárd: Halotti pompa - Csokonai Színház, Debrecen

Mit tud kezdeni a színház egy olyan személyes tragédiával, mely egy ponton költészetté válik? A debreceni Csokonai Színház Halotti pompa című ősbemutatója nemcsak a cím mögötti ismert tragédia miatt nehéz előadás, hanem az abból táplálkozó irodalmi művek miatt is. Egyszerre szomorú és kegyetlenül nehéz, amit a színpadon látunk - a rendező, Vidnyánszky Attila különös érzékenységgel, de korántsem érzelgősen vagy hatásvadász módon nyúlt hozzá Borbély Szilárd műveihez, így nem egyszerűsíti le azokat.

Sors Vera | 09. 03. 14.