Jeles András színháza

75 éves Jeles András, aki nemcsak megkerülhetetlen filmrendező, hanem a magyar színháznak is meghatározó alkotója. Bár a kőszínház igazán soha nem fogadta be őt (bár fontos előadásokat készített Kaposváron, a Katonában), a függetlenek között is inkább csak a múlt mestereként él neve. Pedig ma is fontos előadásokat készít. És számtalan rendezésének megkerülhetetlen viszonyítási pontként kellene szolgálnia. Ezekre emlékezünk egy 2004-es elemzéssel.

Sándor L. István | 20. 04. 4.

Aki egészen egyedül van

Ibsen: A nép ellensége - Katona József Színház

A Katona József Színház indulása óta hangsúlyosan törekedett arra, hogy klasszikus drámák olyan kortárs értelmezéseit mutassa be, melyek a jelen társadalmi-emberi viszonyait ábrázolják. A színház műsorának ma is ez adja az egyik rétegét, s ezt a hagyományt leginkább Zsámbéki Gábor rendezései képviselik. Ebbe a sorba illeszkedik legutóbbi munkája, az Ibsen művéből készült A nép ellensége is.

Szűcs Mónika-Sándor L. István | 19. 08. 6.

A bosszú változatai

Az Elektra "színháztörténete"

Az Atreidák története az egyik legtöbbet feldogozott mitológiai téma a görög drámairodalomban, ugyanakkor az antik témák közül is ez kerül legtöbbször színpadra a magyar színházakban. Két hete a Szabadkai Népszínházban mutatták be az Oreszteiá-t, most Budaörsön kerül színre az Elektra, amely több (nemcsak antik) szerző drámája alapján készült. Ebből az alkalomból tekintjük át az Ellektra "színháztörténetét".

Ellenfény | 19. 03. 29.

Magyar Platonovok

A Csehov-dráma a magyar színpadokon

Az első magyar Platonovo(ka)t Horváth Jenő rendezte, az első nagy siker(eke)t Horvai István érte el a darabbal. Talán mindmáig a legjobb előadást Ascher Tamás rendezte belőle. De érdemes emlékezni Fodor Tamás, Telihay Péter, Rusznyák Gábor, illetve Ivo Krobot és Jurij Kordonszkij, majd Alföldi Róbert és Szász János rendezéseit is. És közben a számos remek színészi alakításra is emlékezhetünk – akár a címszerepben, akár a többi hasonlóképp izgalmas figurában.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Platonov-problémák

Csehov első (vagy utolsó) darabja

Újra a Katonában (pontosabban most a Kamrában) kerül színre a Platonov. Csehov cím nélkül fennmaradt darabját a magyar színpadokon általában ezzel a címmel játsszák A Platonov egyszerre tekinthető a szerző első és utolsó drámájának, benne ott van Csehov drámai életművének minden fontos problémája.

Sándor L. István | 19. 03. 9.

Egy egykori fiatalember története

Szép Ernő: Lila ákác

Szép Ernő egyik legtöbbet játszott darabja a Lila ákác. A magyar színházak fontos előadásai fűződnek a darabhoz. A József Attila Színház mostani bemutatója kapcsán mutatjuk be a darab eddigi színpadi történetét.

Ellenfény | 19. 03. 7.

Egy továbbírt történet

Fejes Endre-Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0

A 60-as évek kultikus regénye volt a Rozsdatemető, amelynek maga Fejes Endre készítette el a színpadi változatát. Most Tasnádi István továbbírta a történetet. A Katona József Színházban bemutatott előadás első része Fejes Endre története tömörített változata, míg a második rész 1968-tól a máig folytatja a Hábetler-család történetét.

Ellenfény | 19. 03. 6.

Móka és kacagás?

Kerkes-Barabás-Darvas-Gádor: Állami áruház

Egy ritkán játszott "klasszikus" operettet tűznnek műsorra Kecskeméten. Az Állami Áruháznak nemcsak a filmváltozata volt legendás, hanem Ascher Tamás 1976-os kaposvári rendezése is, amely ironikusan közelített az operetthez, és a Rákosi korszak tükörképét mutatta meg benne.

Ellenfény | 19. 03. 1.

TOVÁBBI ÍRÁSAINK