Kor-tánc

Emanuel Gat: Sunny – Emanuel Gat Dance, Trafó

Manapság, a plurális identitások és a multikulturalizmus jelen szakaszában nehéz olyan címkékben gondolkodni, mint például „izraeli kortárs tánc", holott néhány évvel, évtizeddel ezelőtt a nemzeti karakter még ezen a kategóriákat nehezen viselő területen is meghatározó volt. Ugyanakkor az izraeli születésű Emanuel Gat Sunny című munkáját látva nehéz nem gondolni arra, hogy az utóbbi pár év legsikeresebb izraeli táncalkotói számára milyen fontos a muzikalitás.

Megyeri Léna

 

 

Ott van például Hofesh Schechter, aki legtöbbször maga írja darabjainak zenéjét, Political Mother című előadása pedig sokak szerint inkább rock-koncert volt, mintsem táncelőadás. A Magyarországra is visszajáró, népszerű L-E-V alkotópárosának egyik „fele" (Sharon Eyal koreográfus mellett) Gai Behar zenei producer, darabjaik pedig sokszor szinte megkoreografált és szcenírozott DJ-szetteknek tűnnek. Emanuel Gat, mielőtt koreografálásra adta a fejét, karmesternek készült, így nem csoda, hogy így vagy úgy, de az ő műveiben is központi szerep jut a zenének. A Sunny a fent említett műfajok elegyítése: részben koncert, részben DJ-szett, részben táncelőadás.

A darab címe is zenei ihletésű: Bobby Hebb 1963-ban született, azóta szinte végtelenül sokszor feldolgozott dalát idézi meg. Hebb bátyját ugyanazon a napon gyilkolták meg, mint John F. Kennedy elnököt, a dalt pedig a zenész a két tragikus eseményt követő két napban írta meg, mintegy próbálva előre vetíteni a napfényesebb, szebb napokat. Ez az a dal, amely Gat színpadán elsőként hangzik el Awir Leon énekes, zenész (mellesleg: a társulat ex-táncosa) előadásában. Leon ezután végig a színpadon marad, tulajdonképpen értelmezhetjük úgy is, hogy az ő koncertjét látjuk (egy ponton a pop- és rock-koncertek hagyományainak megfelelően üdvözli is a budapesti közönséget). Néhány dal erejéig egyedül áll a színpadon, de amikor háttérbe szorul a kilenc táncos (köztük Juhász Péter) mögött, jelenléte, hangja és zenéje akkor is alapvetően határozza meg az előadást.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2018/3. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken.

Az árushelyek listája itt olvasható.

Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Ára (mely tartalmazza a postaköltséget is):

Aktuális évfolyam számai: 880 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 595 Ft

 

 

19. 07. 9. | Nyomtatás |