The Cube

Krystyna Milobedzka: A haza – Mesebolt Bábszínház, Szombathely

Ha van valami, ami a hétköznapi gondolkodás számára ellenáll a lírának, akkor az a kocka. Hogyan születhet körülbelül háromszor három méternyi területen, százhatvankilenc darab kockából lírai szépségű, vallomásos (báb)színházi előadás? Körülbelül úgy, ahogy a gyerek színes kockákból várat-világot épít: korlátlan, kockázatot nem ismerő fantáziával és pihekönnyű, sziklaszilárd, elmélyült koncentrációval. A haza – a szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása – a lengyel Krystyna Milobedzka darabja alapján készült.

Ölbei Lívia

 

A haza meseboltos plakátján a kockákból épített toronynak létra támaszkodik. Pedig az előadásban létra nem játszik – hacsak nem gondolunk rögtön a Weöres Sándor szerint bennünk lakozó létrára, amelyen föld és ég között szabadon közlekedhetünk. Föltéve, ha megtaláltuk. Tulajdonképpen ezt a Weöres Sándort jellemző mély és játékos tudást mozgósítja a szombathelyi bemutató, valószínűleg mégsem ezért került föl a létra a Mesebolt-plakátra. Hanem valami másért; bár meglehet, hogy csak a véletlen műve az egész. De hát szabad az asszociáció, A haza-előadásban is...

 

[…]


(Horizontváltás.) A Mesebolt Veres András fordításában és rendezésében, Mátravölgyi Ákos tervezésében 2014-ben mutatta be a Milobedzka-darabot, amelynek szereplői látszólag szabadon indázó, áradó asszociációkra épülő, mégis pontos mederben tartott, szavakból, szavak nyomán támadó képekből kibomló világa egyrészt nagy szabadságot ad tervezőnek-rendezőnek egyaránt, másrészt egyiküknek sem szabad hibáznia. Veres András és Mátravölgyi Ákos hasonló térszerkezetben 2008-ban Békéscsabán, a Napsugár Bábszínházban színre vitte A hazát (a darab egy változatát: A haza, avagy a madárnak két szárnya van címmel), amelyből a fotók alapján jókedvű, a keretet – a kockát – szét is feszítő, laza asszociációs összjáték kerekedett, Hábor úr szerepében Czipott Gáborral. Sajátos „előtanulmány" a szombathelyi vállaláshoz.
Vagyis a horizontváltás – részben legalábbis – már Békéscsabán megtörtént. Azóta készen van a Milobedzka-darab „váza", szó szerint is: a játéktér egy nagyjából háromszor három méteres négyzet, amely tulajdonképpen egy virtuális – csak az éleivel határolt, a határokat mégis hajszálpontosan kijelölő – óriási kocka egyik oldala, sok kisebb kockával kirakva. Ebben a kockában – a síkban és a térben – minden megtörténik.

(A szombathelyi kocka.) A „kockaság" geometrikus eleganciája azonban különös jelentőséget kap, új jelentésekkel telítődik a semmiféle lazaságot nem tűrő, a hajlékony játékosságban mégis tobzódó Mesebolt-előadásban. A várépítésben elmerülő, nyelvüket kidugó gyerekek játékmódján átsejlik a védőháló nélkül együttműködő, a másik minden rezdülésére ráhangolódó artisták dobpergető koncentrációja. Ha a színház a „mintha", a cirkusz pedig a „hátha" világa (ahogy egyszer Molnár Gál Péter ebben a két szóban a különbséget összefoglalta), akkor a szombathelyi A haza-előadás ritka szépen egyesíti a mintha ámulatát és játékosságát a hátha hátborzongató feszültségével. A mindvégig jelen lévő szereplők gyerekek és cirkuszművészek egyszerre: bábszínészek. Játszanak kockával, testtel, hanggal – játszik az egész személyiség. A szöveg néhol fájdalmas szépségén túl ebből a játékosságból és a feszültség, érzelmi telítettség folytonos fenntartásából fakad, hogy a szellős, egyszerre zárt és nyitott kockába zárt vallomás nem fordul, nem fordulhat giccsbe, egy pillanatra sem válik érzelgőssé, pátoszossá. Pedig ha valamiről, akkor a hazáról nehéz úgy vallomást tenni mostanában, hogy szépen, pontosan szóljon...

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható

az Ellenfény 2015/10. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken. Az árushelyek listája itt olvasható.
Az aktuális és korábbi számok megvásárolhatók az Írók boltjában.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám és az egy éven belül megjelent számok: 495 Ft
A korábbi évfolyamok számai: 395 Ft

 

 

 

16. 04. 5. | Nyomtatás |