Kettős tudatállapot

Idén tizenharmadik alkalommal rendezte meg Krámer György és Vándorfi László Veszprémben A Tánc Fesztiválját, hivatalos nevén a XIII. Országos és Nemzetközi Kortárs Összművészeti Találkozót. Az idei fesztivál egyik érdekessége volt, hogy a versenyprogramba friss, javarészt ebben az évadban készült alkotások kerültek be – ez korábban nem volt mindig így. A program összeállításából pedig szépen kirajzolódott az is, hogy maguk a szervezők mit tekintenek kortárs táncnak, hiszen a meghívottak listáján csupa olyan társulat és alkotó szerepelt, akik jelenleg is mozgásban tartják a hazai kortárs táncszcénát. A fesztiválról Barta Edit számol be.

Barta Edit

 

Az előadások helyszíneit illetően is történtek változások. Két évvel ezelőtt a fesztivál kiszorult a veszprémi Petőfi Színház falai közül: a koreográfiák közterekre, alternatív helyszínekre költöztek, ám a kényszerhelyzetből fakadó megoldás kifejezetten használt – nemcsak a fesztivál arculatának, hanem a bemutatott munkáknak is. A hagyományos színházi terekből való kirándulás – a Városháza szecessziós aulájába vagy az óvárosi Tűztorony kertjébe – több különleges atmoszférájú, helyspecifikus előadás megszületéséhez is hozzájárult. Ez a tendencia idén részben folytatódott – a Dubniczay Palota helyszínével – illetve a koreográfiák egy része a Veszprém közelében található Retro Színházban került színpadra. Az előadások itt ugyan zárt térben játszódtak – de maga a helyszín és közvetlen környezete kevésbé tekinthető klasszikus színházi közegnek.

Inspirációk – határmezsgyén A fesztivál nyitónapján három, egymástól eltérő színpadi nyelvet beszélő társulat munkáját láthattuk, melyek abban mégiscsak egyetértettek, hogy mind valamely más művészeti alkotás hatására, ill. annak szellemében születettek meg. A Tünet Együttes előadását, Az élet értelmét Bill Viola egyik videóinstallációja, a Szegedi Kortárs Balett Unisonóját Beethoven zsenije, Mándy Ildikó Társulatát pedig Shakespeare Rómeó és Júliája inspirálta. Arra viszont meglehetősen eltérő válaszokat kaptunk, hogy az inspirációt kinek mennyire sikerült egységes és izgalmas műegésszé formálnia.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/8. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

 

10. 09. 12. | Nyomtatás |