„Hogyan él az ember?

A tatabányai Jászai Mari Színház ünnepi évada

Új színházépületet avattak szeptember végén Tatabányán a hajdani Népház helyén. A Jászai Mari Színház alkotóközössége komolyan vette mind a népházi örökséget, mind pedig azt az ünnepi alkalmat, hogy itt valami új, valami több kezdődhet, mint amire eddig lehetőség volt. Az ünnepi évadot Szűcs Mónika elemzi.

Szűcs Mónika

 

 

Kaukázusi krétakör

 

Amikor elkészül egy épület, nem mindegy (ahogy erről például a MűPa nyitókoncertje kapcsán Rost Andrea beszélt), hogy kik és mivel „éneklik be”, hogy mire rezonálnak a falak, mi ivódik beléjük láthatatlanul, de nem érzékelhetetlenül. A kik? a tatabányai színház esetében nem lehetett nehéz kérdés: a Novák Eszter rendezte évadnyitó Kaukázusi krétakörben egy színpadon láthattuk az elmúlt évek kiemelkedő tatabányai előadásaiban emlékezetes szerepeket játszó színészeket (Tóth Ildikó, Margitai Ági, Egyed Attila, Honti György, Chován Gábor stb.), ennek a szellemileg mindenképp létező társulatnak a meghatározó tagjait és friss energiákkal teli fiatalokat (Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin, Herczeg Tamás stb.), Novák Eszter tanítványit.

Láthatóan nagy gonddal döntötték el, hogy milyen darabbal is nyisson az évekig itt-ott befogadottként hányódó, és most újra otthonra találó színház. Brecht darabja több szempontból is izgalmas választásnak bizonyult. Felfogható egyfajta ajánlatként is a kimondott nézői elvárásokra: a leölt kormányzó gyermekét megmentő szolgálólány története – vegyítve groteszken mulatságos jelenetekkel és karcos dalokkal – egyszerre zenés is, szórakoztató is, mégis komoly mű. Ugyanakkor a rendező és alkotótársai finom párhuzamokat is felfedeztek a darab alapkérdése és a színház aktuális helyzete között. Ebből kiindulva cserélték le a darab eredeti előjátékát – a kolhozok vitáját, hogy kié a völgy – egy jelenvalóbb dilemmára: kié a színház? Milyen hagyományokat őriz, és mit lehet kezdeni vele?

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

 

10. 08. 13. | Nyomtatás |