Személyes megvilágítás

Kovács Gerzson Péter: re-DNS - TranzDanz

Kovács Gerzson Péter legutóbbi koreográfiáját, a re-DNS-t az idei évben két alkalommal is díjazták: februárban a kritikusoktól megkapta a 2009-es év egyik Lábán-díját, 2010 májusában a veszprémi Tánc Fesztiválján pedig a háromtagú zsűri jutalmazta fődíjjal az előadást. A szakmai elismerések kapcsán ismét reflektorfénybe került az előadás, melynek premierje közel másfél éve volt a Trafóban. Barta Edit írása. 
Barta Edit

Kulturális késztetések

A hagyomány továbbvihetőségének kérdése Kovács Gerzson Péter koreográfiáinak állandó és feszítő problémája. A re-DNS ajánlójában a következőket olvashatjuk: „Biológiai és szellemi létünkben egyszerre van jelen a DNS által meghatározott két ellentétes folyamat: a változás és az állandóság. Ahogy a fajok, úgy a kultúra fennmaradásának, túlélésének is feltétele a változásra, megújulásra való képesség. A régi korok időről időre újjászületni képes emberében és a mai emberben egyaránt megvan a megújulás, a renovatio utáni vágy. Ez a re-DNS.”

A TranzDanz-koreográfiák kivétel nélkül ennek a kultúra-értelmezésnek „lenyomatai”: a változás és állandóság kényes egyensúlyára való belső késztetés és alkotói képesség teremtette meg a művek sajátos, semmihez sem hasonlítható világát. A KGP-koreográfiák táncnyelve a kortárs és a néptánc mozgásvilágából egyszerre merít, új formai minőséget teremt, melyben hagyomány és a jelen művészete paradox módon egy időben van jelen. „A korszak koreográfusának az a feladata, hogy bemutassa a kettő ötvöződését a kultúra hagyományozódási folyamatában” – fogalmazza meg KGP egyik töredékében. (Parallel 2007/5.)

Lábán-laudációjában Péter Márta „hihetetlen következetességgel alkotó koreográfus”-nak nevezi, nem véletlenül, hiszen KGP minden egyes műve ebből a törekvésből és belső szükségszerűségből született. Az előadásról szóló kritikájában Tóth Ágnes Veronika a darabot így jellemzi: „szerves folytatása a végtelenített KGP-eposznak.” (revizoronline.hu)

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

 

10. 08. 13. | Nyomtatás |