Egyet előre, egyet hátra

Duda Éva koreográfiáiról

Duda Évát a Lunatika megérdemelt sikere után – Lábán-díj, Az év alkotója díj (Magyar Táncművészek Szövetsége) – sokan a hazai kortárstánc megmentőjének kiáltották ki. Látva, illetve újranézve a koreográfus friss és közelmúltbeli munkáit, nem ártana óvatosabban bánni a titokban adományozott titulusokkal, már csak azon oknál fogva sem, mert Duda Éva elmúlt négy alkotói éve módfelett tarka képet mutat. Králl Csaba írása.

Králl Csaba

 És itt elsősorban nem arra gondolok, hogy művei ezért tarkák, mert személyében egyszerre kell keresett zenés színházi koreográfust és kortárs táncalkotót látnunk – ez így evidencia! –, hanem arra, hogy kortárs koreográfusként nyújt meglehetősen hullámzó teljesítményt. Vannak sikerült (Aréna, Lunatika), kevésbé sikerült (Az ismeretlen) és kifejezetten gyenge, kommersz munkái (Zöld szalon, Carneval, Faun), ami persze természetes valahol, meglepő ugyanakkor, hogy a gyengébb munkák okai és miértjei mintha nagyon is egy tőről fakadnának.

Duda Évában szemmel láthatóan két alkotói én lakozik. E két én azonban nem képes élesen elválni egymástól, önkéntelenül oda-vissza hat. Pontosabban – a kortárs munkák felől szemlélve a dolgot –, a zenés színházi én sokszor nagyobb befolyást gyakorol a kortárs koreográfusi énre, mint kellene. Amit Duda vagy helyén valónak tart, vagy nem érzékel, vagy nem akar érzékelni, mindenesetre hatása egyértelműen kimutatható egyes darabjain. Úgy tűnik, az előadások arculata, stílusa, karaktere – szélsőségesen lebutítva az alkotómunka folyamatát – legtöbbször azon múlik, hogy az adott pillanatban melyik alkotói én nyomja víz alá a másikat.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/7. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

 

 

10. 08. 13. | Nyomtatás |