A végzet és a halál kutatása

Beszélgetés az Ágens társulat Fátum (végzet) című előadásáról

Fatum (végzet) címmel mutatta be az Ágens társulat egy trilógia középső darabját. Az előadásról Karsai György és Varga Mátyás beszélgetett Ágenssel, Madák Zsuzsannával, Bakos Évával és a közönséggel 2010. február 16-án. Az alábbiakban az eszmecsere szerkesztett változatát közöljük.

 

A Fatum a tavaly elkezdett sorsjáték trilógia középső darabja. Az Ira (düh) kezdte a sort a düh természetrajzával foglalkozva, azt egy elemelt, mágikus világba helyezve. Oda, ahol a gondolatból teremtő erő válik, test és hang. Forma és valamely vallásokat egyesítő vallás olvasható képlete. Misztériumjáték. A Fatum ezt a gondolatot folytatja az elkerülhetetlen végzet és a halál kutatásával, a görög drámák dramaturgiai rendszerére támaszkodó sorsjátékba finoman és mellékszálként beleillesztve a Gólem történetet. A végzet és a kihordott sors viszonyát vizsgálja. A Fatum egy XI. századi kétszintes misztériumdráma, amelyben egy boncterem szolgáltat lehetőséget a földi illetve a szellemi világ találkozásához. A darab mitológiai és klasszikus drámai helyzetek tükrében vizsgálja a lélek és a test, s az ehhez kapcsolódó sztereotípiák és az Istenben hívő, illetve az őt kereső ember viszonyát. Van-e Isten? – teszi fel a kérdést, megvan-e még?

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/5. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 05. 22. | Nyomtatás |