Mit tegyünk?

Vitaanyag a minisztériumi működési pályázati rendszer átalakításának kérdéséről

Az előadó-művészeti törvény új helyzetet teremtett a független, intézményi struktúrákon kívüli alkotók finanszírozásában. Az önkormányzati támogatásban nem részesülő színházak, műhelyek és alkotók törvényi garanciát kaptak arra, hogy az önkormányzati színházak számára biztosított állami támogatás minimum 10%-át – pályázati úton – megkapják. (Ez az arány például Portugáliában 12%.) A finanszírozásnak ez a törvényben megtestesülő formája pontosan kifejezi azt a szomorú tényt, hogy a színházi szakma és a fenntartók mindeddig nem tartották szükségesnek e terület megnyugtató finanszírozását, több évtizeden át nem látták be a színházi életben betöltött fontos szerepét. A világban sehol nem volt szükség ilyen drasztikus törvényi garancia megadására. Így a törvénynek ez a rendelkezése egyszerre kap negatív kritikát és pozitív megítélést (Riga – IETM találkozó).

Szabó György

A törvénynek köszönhetően az OKM által kezelt működési támogatás 2010-ben átláthatóbb rendszerbe szerveződik át. Ezt erősíti a regisztrációs rendszer bevezetése is. Ugyanakkor az NKA által nyújtott támogatásnál jóval jelentősebbé válik a működési támogatás. Mivel közel 1,28 millió ennek a pályázatnak a keretén belül kerül elosztásra, az előrelépést itt, a legmeghatározóbb elemnél kell kezdeményezni.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/5. számában.

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu
Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):
Az aktuális szám 395 Ft
Az adott évfolyam számai: 345 Ft
Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft10. 05. 21. | Nyomtatás |