Mindenki a maga igazságával

Beszélgetés a Cigányok alkotóival

Október közepén mutatta be a Katona József Színház a Cigányokat. Tersányszky Józsi Jenő darabját Grecsó Krisztián írta tovább. A Máté Gábor rendezte előadásról november közepén közönségtalálkozót rendezett a színház, melyen az író és a rendező mellett a színészek is részt vettek. Az alábbiakban a közönségtalálkozón elhangzottak szerkesztett, kiegészített változatát közöljük.

 

Erről beszélni kell

 

– Hogyan született a Cigányok ötlete?

Máté Gábor: Sokszor került szóba, sokat is olvastam róla, hogy a rendszerváltozás óta a színház nem igazán találja a témáját. Annak a fajta politikumnak, ami a rendszerváltozásig jelen volt az előadásainkban, nemigen lépett a helyébe semmi. Ennek érzékelem én is a hiányát. Rendkívüli módon fölháborítottak a cigánygyilkosságok. Nem tudom elfogadni, hogy csak úgy találomra ki lehet lőni embereket, mintha állatok lennének. Az is fölháborít, ha az állatokat kilövik, de az még inkább, ha állati sorsra ítélnek egy embercsoportot. Annyira elborzasztott, hogy olyan országban élek, ahol ez rendszeresen megtörténik, hogy feltétlenül beszélni akartam róla.

Eredetileg a tavalyi évadra terveztem előadást a romákról a Kamrában. Az egy szabálytalanabb vállalkozás lett volna, afféle „szociodráma”, „dokumentumdráma”, amiben a színészek is kaptak volna kutatási feladatot. Keresem azokat a lehetőségeket, ahol szabálytalanabb mederbe lehet terelni a munkát. Úgy érzékelem, hogy a nézők is vágynak arra, hogy szabálytalan dolgokat lássanak. Például nagy érdeklődés kíséri Zsámbékon a volt osztályommal készített improvizációs előadásokat is. A naiv nézők is magukra ismernek bennük, pedig az ember azt hinné, hogy itt jobbára színházi belügyek kerülnek szóba. Szóval valamiféle szabálytalan előadást szerettünk volna létrehozni a Kamrában is.A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/11. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 12. 13. | Nyomtatás |