Identitástörténtek

Dorota Masłowska: Két lengyelül beszélő szegény román; Schimmelpfennig: Golden Dragon – Katona József Színház

Presznyakov: Cserenadrág – TÁP Színház és a Katona József Színház

Októberben a Katona József Színház (és a Kamra) négy bemutatót tartott. Mind négy darab kortárs dráma magyarországi ősbemutatója – azzal a finomítással, hogy a Cigányok az új,  Grecsó Krisztián írta darab elé Tersánszky Józsi Jenő 1920-as darabjá(nak közel felé)t illesztette. A másik három bemutató kortárs külföldi drámák alapján készült.

Bíró Kristóf

Nemcsak az a szokatlan, hogy egy színház ennyi új drámát állít színpadra, hanem az is, hogy ezek ilyen frissen kerülnek bemutatásra. Az orosz Presznyakov-testvérek Áldozatjáték című darabja (melyet a Katona a TÁP Színházzal koprodukcióban Cserenadrág címen játszik) 2002-ben született. 2006-os a lengyel Dorota Maslowska Két lengyelül beszélő szegény román című műve. A legfrissebb Roland Schimmelpfennig Golden Dragon című darabja, melyet 2009-ben mutattak be.

Sok közös vonás fedezhető fel a Katonában színre került kortárs külföldi darabok között. Egyrészt mindegyik a mai társadalmi valóságról szól: az orosz, lengyel, német tapasztalatokból indulnak ki, de egyetemes élményeket fogalmaznak meg. Mindhárom darabnak átlagos, mindennapi szereplői vannak, akik – helyzetüknél fogva vagy a darabban ábrázolt helyzetnek köszönhetően – nyakig merítkeznek a valóságban. Eközben nemcsak az életüket kell újragondolniuk, hanem arra is, hogy valójában kik is ők. És miközben identitáskérdésekkel szembesülnek, a létezésük természetére is kénytelenek rákérdezni.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható az Ellenfény 2010/11. számában.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


10. 12. 13. | Nyomtatás |