Fórum Pécsett

Mihályi Gábor és Sándor L. István bevezetője egy eszmecseréhez

A III. Nemzetközi Pécsi Táncfesztivál keretében 2009 szeptemberében a Magyar Táncművészek Szövetsége fórumot szervezett a néhány hónappal korábban elfogadott előadó-művészeti törvényről. A társulatok nevében felszólalt Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója, Vincze Balázs, a Pécsi Balett vezetője, Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Mucsi János, a Duna Művészegyüttes művészeti igazgatója, Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója, a Független és Alternatív Színházak szövetségnek alelnöke, Szabó György, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza igazgatója, Angelus Iván a Budapest Kortárstánc Főiskola főigazgatója. Megszólalt Gyimes László, a Művészeti Szakszervezet, illetve az Előadó-művészeti Tanács elnöke. A minisztérium nevében Nagyné Varga Melinda, a művészeti főosztály vezetője válaszolt a felvetésekre. Az előadó-művészeti iroda képviseletében Megyeri László, a pécsi önkormányzat nevében pedig Kunszt Márta alpolgármester reagált az elhangzottakra. Az alábbiakban a fórumon elhangzottak tematikusan szerkesztett változatát adjuk közre.

 

 

Mihályi Gábor: Szeretettel köszöntök mindenkit. Elsőrendű és legfontosabb megbeszélnivalónk a néhány hónappal ezelőtt elfogadásra került előadó-művészeti törvény hatása. Talán még rövid idő telt el a törvény életbe lépése óta, így végérvényes válaszokat nem tudunk adni, de biztosan mindenkinek vannak már tapasztalatai, amelyeket érdemes megosztanunk egymással. Amikor arról beszélgettünk, hogy mi is a célja ennek a fórumnak, akkor valami olyasmi fogalmazódott meg, hogy a szakma mondja el az érveit a törvény mellett, illetve ellene. Mondjuk el a tapasztalatainkat, a problémáinkat. Ha ezek a problémák és tapasztalatok hasonló irányokba mutatnak, ha felismerhető bennük valamifajta „rendszer", akkor a minisztérium - esetleg a mi nyomásunkra - kezdeményezze a szükséges törvénymódosításokat, illetve alkossa meg a szükséges miniszteri rendeleteket. Miközben nem szeretnék ünneprontó lenni, meg kell jegyeznem, hogy a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöksége kicsit rosszkedvű és morózus, mert - bár még az utolsó pillanatban is módosítottuk az időpontot, ennek ellenére - a minisztérium legmagasabb rangú képviselői nincsenek jelen. Ugyan a miniszter úr már a szervezés kezdetén jelezte, hogy nem ér rá, de az csak nemrég derült ki, hogy az államtitkár asszony sem tud eljönni a fórumra. Miközben megértjük, hogy az elfoglalt minisztériumi tisztségviselők programja változhat, mégis rosszkedvűek vagyunk hisz fontos és sarkalatos kérdésekről cserélünk ma gondolatokat. Azt azonban köszönjük, hogy Nagyné Varga Melinda, a művészeti főosztály vezetője jelen van a körünkben. Mindenkinek nagyon jó beszélgetést kívánok. Átadom a szót Sándor L. Istvánnak, a fórum moderátorának.

Sándor L. István: Én is szeretettel köszöntök mindenkit. Amikor arról beszélgettünk, hogy mi is ennek az összejövetelnek a célja, akkor Mihályi Gábor azt mondta, hogy legyen ez egy problémafeltáró beszélgetés. Azaz derüljön ki minél több probléma, kerüljenek felszínre az uk művészeti főosztály vezetője jelen van a körünkben. ellentmondások, hátha a későbbiekben ezekre a problémákra és ellentmondásokra megoldásokat lehet találni. Épp ezért fontos, hogy a minisztérium és az előadó-művészeti iroda képviselői is jelen vannak, így azonnal reagálhatnak a felvetésekre. Hogy erre valóban sor kerülhessen, bizonyos témakörök és problémák köré igyekeztünk csoportosítani a fórum témáit.

 


Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.


Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

 

 


 

10. 02. 3. | Nyomtatás |