Átlépni az időt

Piaf Piaf - Bárka Színház

Húsz év után megérkezett hozzánk a Piaf Piaf: Jorma Uotinen rendező-koroegráfus a Bárka Színházban újította fel az egykor Helsinkiben sikert aratott zenés darabot, ám máris pontosítani kell: nem felújítás, hanem szuverén hazai produkció született. Mi tart működésben egy olyan előadást, amelynek rendezője nem tagadja meg a divatjamúlt érzelmeket, s még a szeretetről is merészel szólni? A bemutatót Péter Márta elemzi. 

Péter Márta

Jorma Uotinen az egyetlen lehetséges útra lelt, amikor a kronologikus mesélés helyett öntörvényű zenés színpadi művet alkotott Edith Piaf életéből. És mi mással is lehetne méltó a rendező inspirátorához, ha nem épp az öntörvényűséggel. A francia díva, a franciaság köré lebegő fogalmával, de mégis minden határt elsöprő szabad lélekkel járta útját; önmagának akart megfelelni, s vágyában kétségtelenül és mindenkor az őszinteség munkált. Furcsa már e szó, tán kissé kopottas is, idejét múlt. Ó, az őszinteség... A legkevesebb, hogy gyanús, ha ma előadás kapcsán, vagy bármi-bárki miatt kicsúszik.
Az őszinteség szinonimája azonban most épp az öntörvényűség, a maga utánozhatatlan és esendően nőemberi vonásaival, amely a mai sztárok világ felé tekintő arcából többnyire hiányzik. Hogyan és miért lehet ma Edith Piaf köztünk, hogyan lehet testi múltával is élő jelenség, hogyan lehet, hogy halála után majd' félévszázaddal is töretlenül fogynak lemezei és újabbnál újabb könyvek, filmek, színházi alkotások táplálkoznak belőle, majdnem szó szerint. Mintha magától-magából adná magát. Lehet, hogy így van. Mindenestre zavarba ejtően dús az életanyag, tele sötét, kemény és fenséges végletekkel. S persze zenével. Utóbbi nagyságrendjére példa felvételeinek egyik gyűjteménye: húsz CD-n 413 dallal! Még az ismertebbekből is kitelne vagy tíz felvonás! Csábító gazdagság. Uotinen sem állhatott ellen, talán párizsi éveinek is köszönhetően, úgy tűnik, végleg beleszeretett Piafba. A Bárka szeptemberi estjén például komoly meglepetést okozott sanzonénekesként is; hangja, stílusérzékenysége, mondhatni, tökéletes összhangban van Piaf-rendezésével, amely mifelénk még most is különös kalandnak tűnik tőle, pedig e művét épp húsz éve(!) állította színpadra a Helsinki Városi Színházban. Akkoriban persze szegényesebb volt Uotinen-képünk, jóllehet mégsem volt szegény. Egyáltalán nem.

 

A teljes cikk jelenleg csak nyomtatott formában olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális száma kapható a kiemelt hírlapárusító helyeken, a színházakban, illetve néhány moziban és könyvesboltban. Ezek listája itt olvasható.

 

Az Ellenfény aktuális és korábbi számai megrendelhetők a kiadótól: ellenfeny@t-online.hu

Árak (melyek tartalmazzák a postaköltséget is):

Az aktuális szám 395 Ft

Az adott évfolyam számai: 345 Ft

Korábbi évfolyamok számai: 295 Ft

09. 01. 27. | Nyomtatás |