Bakkhosz testamentuma

A sepsiszentgyörgyiek rituális táncjátéka a teljesség igényével közelít a balkáni sokszínűséghez. A Bakkhosz testamentuma a görög mítoszokból ismerős motívumokat az ősi magyar hiedelemvilág teremtéstörténetével vegyíti, román és magyar népi rítusokat, “jeles ünnepeket” idéz meg. Mindez a káosz jegye alatt álló történelmi pillanatok groteszkségét mutatja be: egyén és közösség szembenállását az átalakuló kultúrákban, vezetők és uralkodók tündöklését és bukását, világi és egyházi hatalmasságok viszonyulását a tömegekhez. Az előadásban a mindenkori bakkhoszi örökség jelenik meg különböző történelmi korokban. A nők áldozatául esett, állatbőrbe bújtatott, száraz faág-szakállú, kecskeszarvas férfi széttépett jelmezének részei visszatérő motívumai az előadásnak: az ágak esővarázsló-termékenységi rítus kellékei, az állatbőr-darabok a férfi szereplők vállán és a népi kecskejáték eszközein jelennek meg, a kosszarvak hangszerek lesznek a későbbi jelenetekben. A tárgyak között kiemelt szerepe van a furulyának is: a tömegből kivált női szereplő ezzel próbálja felidézni a szerelmi játék emlékét, hívja párját, majd mikor ez elhagyja, furulyálással menekül a gúnyolódó asszonyok elől.

Hegyi Réka

A felhasznált irodalmi anyagok közül az Occisio Gregorii in Moldovae Tragedice Expressa (Grigore vajda megöletése Moldvában, tragikusan elbeszélve), az első román iskoladráma epikus szála sokkal kevésbé követhető nyomon az előadásban, mint Sebestyén Rita Bakkhosz testamentuma című adaptációja, illetve a népi rítusok forgatókönyve. A legősibb esőkérő tánctól a leánykérésen, menyasszony-öltöztetésen, lakodalmi és farsangi mulatságon és pünkösdi király-választáson át az elnöki körtáncig és a Kusturica-filmek groteszk táncaiig gazdag skálát ölelnek föl a mozgások. Erdélyi és román néptáncok elemeiből építkeznek a képek: az őskáosz egységgé forrása, a bakkhanália, a termékenység-rítus, a mulatságok, és a különösen szép hódolat, melyben a tömeg egyedei ugyanazt a gesztust ismételve hajlanak kétrét, a püspöksüveges méltóság pedig hátról hátra lépdelve fogadja az alázatos üdvözlést.

 


Bakkhosz testamentuma
Háromszék Néptáncegyüttes, Sepsiszentgyörgy

Díszlet, jelmez: Bocskay Anna
Zene: Horváth Károly
Koreográfus: Orza Călin
Rendező: Béres László
Szereplők: Ivácson László, Tekeres Gizella, Kiss István, Virág Endre, Vajda Katalin, Demeter Erika, Kerekes Imola, Marthi Zoltán, Keresztes Edit, Jánó Tibor, Imre Béla, Pilinger Mónika, Henn Hajnalka, Kubánda Lilla-Tünde, Kiss Enikő, Bodor Emese, Csáki Csaba, Melkuhn Róbert, Csibi Szabolcs, Lukács Réka, Kozma Katalin

08. 08. 5. | Nyomtatás |